Met Frans naar de eendenkooi!

Standaard

Ons sportseizoen loopt bijna weer ten einde. Bij de lesgroepen voor volwassenen tijd voor een gezellig avondje of een sportief uitje!  Frans de Warle stapte met zijn damesgroep op de fiets voor een toer door het Hollandse polderland naar een eendenkooi! Jacqueline Versteeg doet er verslag van:

Afgelopen maandag 12 juni hebben we met de conditietraininggroep van Frans …….

de eendenkooi van Broek en Blokland in Montfoort bezocht. Dit was ons jaarlijkse uitje ter afsluiting van het jaar en ook dit keer was het weer erg geslaagd! We fietsen via een mooie route naar de fruitboerderij van de familie van Lint, waar we koffie/thee met wat eigengebakken lekkers hebben genuttigd. Daar konden we ook fruit en groenten kopen. Daarna fietsten we naar de eendenkooi, in het buitengebied tussen IJsselstein, Benschop en Montfoort, waar we een leuke en interessante rondleiding kregen door twee vrijwilligers van Staatsbosbeheer, Ad en Marian. Het is een ongerept stuk natuur waar je niet zomaar komt en het was erg interessant over de geschiedenis van de eendenkooien te horen. Je waant je eeuwen terug in de tijd en ook leuk om te horen hoeveel namen er van afgeleid zijn: Kooiker, Kooiman, Kooistra. Het kooikerhondje helpt de kooiker mee met het vangen van de eenden. Kooiker werd je vroeger en ook nu niet zomaar, daar heb je een jarenlange opleiding voor en vroeger was ook een jachtvergunning noodzakelijk. Er zijn nu ook nog eendenkooien in bedrijf, maar het is nog maar een fractie van het aantal dat er vroeger was.

Een eendenkooi bestaat uit een plas met vier vangpijpen in de verschillende windrichtingen die versmallen en afbuigen. Als er eenden op de plas waren, werden die met lokeenden, voer en met de hulp van een hond een vangpijp in gelokt/gedreven. Eenden stijgen op tegen de wind in, dus die betreffende vangpijp werd gebruikt! Aan de zijkant zijn rietschermen en omdat er een ronding in de vangpijp zit, zien de eenden niet waar ze heen gaan. Uiteindelijk komen ze zo in het vanghok terecht waar ze door de kooiker de nek om wordt gedraaid. Het klinkt cru, maar in die tijd waren de eenden noodzakelijk om in de etensbehoefte te kunnen voorzien. Alleen van het najaar tot de lente mocht de eendenkooi gebruikt worden. Dan komen ook de eenden uit het noorden overwinteren. Er is nog veel meer over te vertellen, maar als je geïnteresseerd bent… a.s. zaterdag 17 juni is er een open dag!

Een vangpijp met rietschermen.

Een vanghok.

Zicht op de plas vanuit de schuilhut. De eenden mogen op geen enkele manier
verstoord of gealarmeerd worden. Dan zijn ze weg en blijven ze voorlopig
weg.

Het middenstuk van de vangpijp.

Het kooikerhuisje, waar de kooiker zijn materiaal bewaart.

Molen die de waterstand in de polder regelt. Het waterpeil moet hoog blijven voor de eenden.